Mikä TULE?

TULE = tuki- ja liikuntaelin

 

Tuki- ja liikuntaelimistö on kaiken toimintamme peruspilari: sen tehtävänä on nimensä mukaisesti tukea kehoa ja mahdollistaa ihmisen liikunta- ja toimintakyky. Tuki- ja liikuntaelimistö on monimutkainen järjestelmä, jossa häiriö yhdessä osassa voi vaikuttaa hyvinkin kokonaisvaltaisesti koko kehon toimintaan.

Lähes jokainen meistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä tule-oireista. Joka kuukausi joka kolmannella suomalaisella aikuisella on kipuja ja särkyjä. Pitkäaikaisia tule-sairauksia on yli miljoonalla suomalaisella ja ne ovat suomalaisten yleisin syy lääkärissä käyntiin sekä sairaspoissaoloihin töistä. Myös suomalaiset nuoret kärsivät tule-ongelmista oletettua enemmän.

Tule-vaivat vaikeuttavat arjen askareista selviytymistä, joten luiden, nivelten, nivelsiteiden, jänteiden ja lihasten kunnosta tulisi pitää hyvää huolta aina ja ikään katsomatta. Muun muassa vähäinen liikunta tai sen puute, työn kuormitustekijät, tupakointi, lihavuus, ravinnon puutteellisuudet, tapaturmat sekä huono lihaskunto ja tasapaino voidaan luetella tule-sairauksien riskitekijöiksi.

Onneksi meistä jokainen voi omilla valinnoillaan ja elämäntavoillaan vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistönsä kuntoon. Kaikkia tule-sairauksia ei voida ennaltaehkäistä, mutta huolehtimalla muista terveyden osatekijöistä voi tilanne tasapainottua ja toimintakyky säilyä.

Lue lisää tuki- ja liikuntaelimistön yleisoppaasta.

mika_tule_kuva